Bij het bepalen van een kleurenschema voor je website ben je in eerste instantie bezig met sfeer en uitstraling van je site. Associaties die bij bepaalde kleuren en -combinaties horen (voor jou en voor je doelgroep). Misschien heb je ook te maken met een al bestaande huisstijl.
Gebruiksvriendelijkheid
Iets om op te letten als je de kleuren kiest voor teksten, koppen, achtergronden en links is het contrast tussen die verschillende kleuren. Bijvoorbeeld de combinatie van kleur voor tekst of koppen met een achtergrondkleur: weet je zeker dat die tekst onder alle omstandigheden duidelijk te lezen is? Dat klinkt misschien als een open deur, maar er zijn voorbeelden te over… Heb je bijvoorbeeld wel eens zo’n site gezien met (ja, echt waar) donkergrijze tekst op een zwarte achtergrond? Ik wel.
Links duidelijk herkenbaar
Linktekst heeft standaard een bepaalde vorm die iedereen wel kent inmiddels, onderstreept en helblauw, ooit bedacht om het duidelijk te onderscheiden van gewone tekst. Over het algemeen wil je die links liever zelf vormgeven, binnen het kleurenschema van de site. Vaak wordt dan ook dat onderstrepen weggehaald omdat het een stuk tekst ook onrustiger kan maken en dus lastiger te lezen. In dat geval is het handig om goede onderscheidende kleuren te kiezen voor zowel linktekst, hover en al bezochte links. Zodat je lezers toch in één oogopslag weten wat links zijn (en op welke links ze al een keer geklikt hebben).
Interactieve kleurenkiezer
Ik kwam een leuk hulpmiddel tegen om combinaties van tekst-, link- en achtergrondkleuren uit te proberen en te testen op leesbaarheid. De kleurenkiezer opent in een nieuw venster als je op de kleurtabel hierboven klikt.
Deze kleurenkiezer werd gemaakt door Dynamic Web Coding (Javascript van Sharon Paine) en een beetje aangepast door Marleen.
Diana
Leuk die tool om kleuren uit te proberen. Ik heb meteen even wat favoriete combi’s geprobeerd.
Bedankt!
Diana