Een Child Theme is een soort light versie van een eigen thema creëren. Je neemt een bestaand thema als uitgangspunt, je sleutelt wat aan de vormgeving en misschien aan bepaalde functionaliteit, maar de meeste bestanden van het originele thema laat je in tact.
Tot ver niets bijzonders. Misschien heb je dat al eens gedaan, als je iets van HTML, CSS of PHP afweet.
Maar… wat nu als dat thema een nieuwe versie heeft en je klikt nietsvermoedend op ‘bijwerken’? Je raakt dan al jouw eigen wijzigingen kwijt, want die bestanden worden keurig vervangen door de nieuwe versie.
Hoe kun je nu zorgen dat de bestanden die jij aangepast hebt niet overschreven worden tijdens zo’n update?
Daarvoor moet je die bestanden op een aparte plek opslaan, in een eigen map op de server. Je zet daar die bestanden in waarin je iets wilt wijzigen, in ieder geval het CSS bestand (style.css) en eventueel andere bestanden. Je nieuwe ‘thema’ (het child theme) blijft daarnaast alle ongewijzigde bestanden van het hoofdthema (parent theme) gewoon gebruiken.
Stappenplan om een Child Theme op te zetten
- Kopieer of download het bestand style.css van je thema.
- Plak of open het in het kladblok of een andere (code)editor *.
- In het bovenste gedeelte in dit bestand (in dit geval van het Twenty Eleven thema) moet je 2 dingen veranderen:
/*
Theme Name: Twenty Eleven Child
Template: twentyeleven
Theme URI: http://wordpress.org/extend/themes/twentyeleven
Author: the WordPress team | Marleen de Korver
Author URI: http://marleendekorver.nl/
Description: Child Theme voor de cursuswebsite Maak je eigen website met WordPress
Version: 1.3
License: GNU General Public License
License URI: license.txt
*/- Verander de naam van het thema op regel 2 (in dit geval heb ik het Twenty Eleven Child genoemd, maar dat mag je helemaal zelf weten);
- Voeg de regel
Template: (naam directory parent theme)
toe.
Let op! Die naam is niet de naam van het thema, maar de naam van de map waarin het thema staat op de server. Daarom staat er twentyeleven i.p.v. Twenty Eleven.
- Sla het bestand op. Het moet style.css blijven heten.
- Maak via FTP een nieuwe map aan in wp-content/themes, op hetzelfde niveau als het parent theme dus. Het maakt niet uit hoe je die map noemt.
- Upload je nieuwe style.css in deze map.
- Maak het bestand beschrijfbaar
- Ga naar Thema’s beheren (Weergave>Thema’s). Je ziet nu dat daar een thema bijgekomen is, met de naam die jij er zelf aan gegeven hebt.
- Activeer je thema.
- Nu kun je naar hartelust het CSS bestand gaan bewerken. Veel plezier!
Om je Child Theme te creëren is bovenstaande vereist. Je moet dus perse dat CSS bestand hebben, maar daarnaast kun je wel nog meer bestanden in je child theme opnemen. Als je wat van PHP afweet, of ambities hebt in die richting kun je bv. functions.php aanpakken. Je zet dit bestand dan ook in de child theme map.
* Notepad++ is een heel handige gratis code editor voor verschillende script- en programmeertalen. TopStyle Lite is de gratis versie van de CSS editor TopStyle.