Een contactformulier op je WordPress site plaatsen is super simpel. ‘Contact Form 7’ en ‘Fast Secure Contact Form’ zijn de meest gebruikte plugins hiervoor, die ook allebei heel goed gewaardeerd worden. In mijn trainingen raadde ik altijd aan om één van deze twee te gebruiken. Totdat ik laatst Ninja Forms leerde kennen.
Zoals je ziet wordt Ninja Forms nog niet zo veel gebruikt als de andere twee, maar de rating is minstens even goed. Dit heeft er denk ik mee te maken dat ‘ie heel makkelijk en intuïtief in het gebruik is.
Zijn formulierenplugins wel gebruikersvriendelijk?
Contact Form 7, Fast Secure Contact Form en Ninja Forms hebben alle drie al een contactformulier voor je klaar staan, dat je in principe zo in een pagina of bericht kunt invoegen. CF7 en FSCF doen dat met een shortcode, zoiets als dit: [si-contact-form form='1']
. Die moet je dan kopiëren en in je tekstverwerker plakken.
Wat mij betreft al de eerste hobbel in gebruikersgemak. Als je daar niet vertrouwd mee bent, als je bv. nog nooit van shortcodes gehoord hebt, is het helemaal niet direct duidelijk wat je nou precies moet doen om je formulier op je contactpagina te krijgen. Ninja Forms doet dat beter vind ik:
En wat doe je als je iets aan het contactformulier wilt veranderen?
Want dat wil bijna iedereen, ik in ieder geval wel. Al deze standaard contactformulieren hebben bijvoorbeeld geen invulveld voor het telefoonnummer van je klant. Dat wil ik er wel graag bij hebben. Aan de andere kant vind ik het veld ‘Onderwerp’ volkomen overbodig, dat gaat er bij mij meteen uit.
En dan de benamingen bij de invulvelden, labels in het jargon. Contact Form 7 spreekt van ‘Uw naam’, ‘Uw e-mail’. Dikke kans dat jij je klanten met ‘je’ aanspreekt, dan moet je dat in je contactformulier natuurlijk ook zo doen.
Dus, hoe gemakkelijk is het om velden toe te voegen of weg te halen en de labels te veranderen? Bij Fast Secure Contact Form moet je je sowieso al door een woud van instellingen ploegen. Hier moet je echt zoeken, hoe je dit kunt doen en waar dat zit.
Bij Contact Form 7 staat het wel meteen in het zicht, maar dat ziet er dan zo uit, zoals hier links op het plaatje.
Als nietsvermoedende leek denk je dan toch even ‘Pardon, wat verwachten ze hier van me?’.
Ninja Forms heeft als nadeel dat alle labels in het Engels zijn. Maar ja, als je de benamingen toch zelf gaat aanpassen maakt dat eigenlijk niet uit.
Dat aanpassen van de labels en het toevoegen of verwijderen van velden is bij Ninja Forms allemaal een stuk duidelijker, overzichtelijker en intuïtiever.
Nog makkelijker wordt het met de uitgebreide uitleg die ik voor je heb gemaakt.
Bonus
Als extraatje heb ik een video gemaakt over het gebruik van deze plugin. Wil jij precies weten hoe
- je je contactformulier maakt en aanpast?
- Welke instellingen er verder zijn?
- Hoe je voldoet aan de eisen van de AVG?
Doe dan je voordeel met deze stap-voor-stap handleiding voor Ninja Forms →
Probeer het snel en laat me weten hoe het gegaan is in een reactie hier onderaan het bericht.
Update juni 2018
Het is inmiddels al weer een paar jaar geleden dat ik dit bericht schreef. De afbeelding bovenin is dus nogal verouderd. De videohandleiding is wel up to date.
Als je hier iets aan gehad hebt, deel je het dan in jouw eigen netwerk op de sociale media? Alvast bedankt!
Michiel Hollander
Wij hebben ninja forms gebruikt en tot op heden was ik super tevreden. Echter is de plugin ineens verdwenen (mogelijk door overschakelen naar ander thema). In de Route staat de plug in nog wel.
Weet jij hoe ik de ingevulde formulieren/inzendingen terugkrijg? Gewoon door herinstallatie? Vind ik deze terug in de Route of ben ik alles kwijt?
Marleen de Korver
Beste Michiel, Je kunt niet zomaar een plugin kwijtraken als je een ander thema activeert. De gegevens van de inzendingen zijn nog wel terug te vinden in de database neem ik aan. Ik weet niet wat de Route is, maar ik zou even contact met je hosting provider opnemen. Succes!