— Nieuw in WordPress 5.9 —
De afgelopen drie jaar, sinds de introductie van de blok-editor is hier naartoe gewerkt: Full Site Editing, ofwel volledige site bewerking.
Hiermee krijg je voor het eerst complete vrijheid om alle onderdelen van je website precies zo vorm te geven als jij dat wilt.
En dat helemaal visueel, zonder enige kennis van programmeren.
Full Site Editing
De Blok-editor heeft zich als het ware uitgebreid. De manier waarop je de afgelopen drie jaar al gewend was de content van je pagina’s en berichten op te maken strekt zich nu uit tot alle andere onderdelen van je website: de pagina-templates, de header, de footer, het navigatiemenu. Alles bestaat nu uit blokken, waarmee je zelf van boven tot onder de hele opmaak van je pagina’s kunt bepalen.
Blok-thema’s
Er is één belangrijk voorbehoud: je thema moet hier geschikt voor zijn. Er is op dit moment nog een beperkt aantal thema’s dat helemaal volgens deze nieuwe methode is opgebouwd. In de WordPress thema directory staan nu (25-1-2022) zo’n 30 block themes, maar dat zal wel snel uitbreiden.
Het nieuwe standaardthema Twenty Twenty-Two is er natuurlijk helemaal op uitgerust.
Daarnaast zijn er al bestaande thema’s die worden aangepast om dit soort bewerkingen mogelijk te maken. Zo heeft Twenty Twenty-One nu de variant TT1 Blocks.
De Editor
Heb je eenmaal een blok-thema in gebruik dan is er nog maar één plek waar je alles wat met vormgeving te maken heeft kunt bewerken: de Editor. Je vind ‘m onder Weergave, waar je dan geen Customizer, Widgets of Menu’s meer hebt.
Stijlen
In de Editor vind je ook het onderdeel Stijlen. Hier kun je typografie, kleurenschema en padding zelf instellen.
Meteen voor de hele site of per type blok.
Ook weer zonder iets van programmeren af te weten of zonder dat je extra plugins nodig hebt.
Deze functies zijn nog in beta en worden de komende tijd verder ontwikkeld.
Full Site Editing – verplicht overstappen?
Nee, je hoeft niets. Het kan natuurlijk dat jou dit helemaal niet boeit. En dat je voorlopig geen plannen hebt voor make-over van je website. Je kunt prima doorgaan zoals je dat gewend bent. Alles blijft het gewoon doen en je kunt nog steeds thema’s gebruiken die niet block based zijn (en inmiddels klassieke thema’s heten).
Daarbij worden de blokken voor je pagina’s en berichten nog steeds verder uitgebreid en verbeterd, of je nou een klassiek of een blok-thema gebruikt. Hieronder zie je wat er op dat gebied veranderd is in WordPress 5.9.
Blokpatronen
Niet nieuw, maar wel iets dat nu heel erg aan het groeien is. Je hebt ze vast wel gezien: als je een blok toevoegt in een pagina of bericht via de block inserter kun je naast Blokken ook Patronen kiezen.
Dit zijn kant en klare stukken lay-out, vaak wat meer ingewikkelde combinaties van verschillende blokken. Je zet ze zo in de pagina en je kunt ze ook naar eigen inzicht bewerken.
De nieuwe blok-thema’s hebben allemaal dit soort patronen om je te helpen makkelijker en sneller interessante pagina lay-outs te maken.
Daarnaast is er sinds kort een aparte afdeling op WordPress.org, net als voor plugins en thema’s, waar je patronen kun downloaden.
Lijstweergave gebruikersvriendelijker
De zogeheten lijstweergave laat een opsomming zien van alle blokken die je op een pagina gemaakt hebt. Dit maakt het heel overzichtelijk, vooral voor geneste blokken.
Als je je muis op één van de blokken in de lijstweergave zet zie je dat blok ook meteen in het bewerkingsscherm. Zo kun je snel naar bepaalde onderdelen op je pagina springen.
In de lijstweergave kun je ook blokken verslepen of verwijderen.
Verbeterde blokken
In iedere nieuwe versie zijn er wel weer verbeteringen of extra mogelijkheden in de blok-editor. Het meest in het oog springt deze keer het blok Galerij. Dit is nu helemaal opnieuw gemaakt en echt veel beter dan het was.
Galerij
De galerij was altijd een behoorlijk rudimentaire manier om een serie afbeeldingen weer te geven.
Maar het is nu mogelijk om iedere afbeelding afzonderlijk te bewerken: je kunt er alle bewerkingen die voor losse afbeeldingen gelden op loslaten én je kunt iedere afbeelding een eigen link geven.
Kopteksten
Voor kopteksten zijn er nieuwe opmaakmogelijkheden bijgekomen in de rechterkolom. Onder Afmeting kun je voor iedere afzonderlijke kop de lettergrootte veranderen (t.o.v. de standaard zoals die in het thema is vastgelegd).
Onder Weergave kies je een ander gewicht (vet of juist een dunnere variant).
Bij Hoofd/kleine letter verander je in één klik de hele kop in hoofdletters of kleine letters of je geeft ieder woord in de kop een hoofdletter (wat in het Engels vrij gebruikelijk is).
Zoekveld
Het zoekveld heeft nu ook instellingen om de kleuren van de knop zelf te kiezen. Voorheen werd dat gewoon de standaardkleur voor knoppen in je thema.
Sociale pictogrammen
Dit blok met icoontjes van sociale media platforms is bedoeld voor links naar jouw eigen sociale media profielen en pagina’s. Om te laten zien waar je bezoekers je nog meer zouden kunnen volgen. Dit heeft niets te maken met het delen van je content op sociale media, daar heb je nog steeds een plugin voor nodig.
Dit blokje is een stuk gebruikersvriendelijker geworden. Je ziet nu sneller wat je moet doen om de icoontjes van je keuze erin te zetten. De instellingen voor het blok als geheel zijn nu ook zichtbaar als je één van de afzonderlijke icoontjes selecteert.
Deel dit artikel met je social media vrienden en vriendinnen. Alvast bedankt!
Geef een reactie