WordPress standaardthema’s: degelijk, maar dodelijk saai. Je kunt er uiteraard van uitgaan dat ze technisch hartstikke goed in elkaar zitten: snel, betrouwbaar, zoekmachinevriendelijk, maar het ziet er gewoon niet uit. Het zijn de grijze muizen onder de WordPress-thema’s.
Hoewel ik klanten en cursisten altijd vertel vooral niet origineel te willen zijn in de vormgeving van je website, zou ik zo’n standaardthema toch nooit aanraden. Ze hebben te weinig mogelijkheden om je site op een makkelijke manier naar je eigen hand te zetten. Om je huisstijl echt helemaal goed te kunnen doorvoeren bijvoorbeeld.
Tot nu toe dan.
Het nieuwe standaardthema Twenty Seventeen heeft wel heel veel in huis om een serieuze website voor je onderneming of non-profit op te zetten.
Wat is er anders aan Twenty Seventeen?
De vorige standaardhema’s waren nog heel erg gericht op bloggen. WordPress is natuurlijk begonnen als blogplatform, maar is al jaren veel meer dan dat. Zoals dat heet een allround content management systeem. Twenty Seventeen sluit daar voor het eerst op aan en is echt ontwikkeld met zakelijke websites in gedachte.
Voorheen was de blogoverzichtspagina dan ook automatisch de startpagina van je website. Nu begin je met een statische startpagina bij een verse installatie. En niet zomaar één. De home-pagina van Twenty Seventeen is ook helemaal van deze tijd:
- Een grote headerafbeelding. Te gebruiken voor een gewone afbeelding of voor een schermvullende video.
- Een indeling in verschillende secties, naar eigen keuze te gebruiken en te vullen met verschillende soorten inhoud (óók je laatste blogberichten).
- Schermvullende achtergronden per sectie, waarbij de voorgrond (de inhoud) heel kek over de achtergrond heenschuift bij scrollen (parallax in jargon).
- Twee widgetgebieden onderaan de pagina, in de footer.
Al deze nieuwe kenmerken kun je in actie zien op de Twenty Seventeen demo-website →
Je kunt je nieuwe website helemaal opzetten in de customizer, die in versie 4.7 ook wat nieuwe functionaliteit heeft gekregen. Met de customizer kun je van alles aanpassen in een voorvertoningsstand. Je hoeft dus niet heen en weer te schakelen tussen voor/ en achterkant om te zien wat je veranderd hebt. En alles wordt pas zichtbaar voor je bezoekers als je het daadwerkelijk opgeslagen hebt.
Het inrichten van Twenty Seventeen is wel een stuk minder rechttoe rechtaan dan bij de voorgaande standaardthema’s. Het vergt wat meer werk, vooral de home-pagina dan natuurlijk, en er zijn wat dingen die je misschien niet direct kunt vinden.
Bonus
Wil jij precies weten hoe je zo snel mogelijk zelf aan de slag kunt met dit nieuwe thema?
Doe dan je voordeel met deze stap-voor-stap handleiding voor Twenty Seventeen →
Misschien vind je dit ook interessant:
- Thema kiezen – 7 tips →
- Het perfecte WordPress thema – blijf jij nog lang zoeken? →
- Thema’s met grote foto op de homepagina – wel of niet doen? →
- Twenty Seventeen – iets voor jou? →
Als je hier iets aan hebt, deel je het dan met mensen in jouw netwerk? Bedankt!
Willy Zon
WordPress neemt een verrassende wending in zijn thema’s.
Marleen
Inderdaad Willy! Veelbelovend, vind je niet?
Ingrid
Jouw website ziet er goed uit, Marleen. Welk thema heb je zelf? Of geen WordPress?
Marleen
Uiteraard wel WordPress, Ingrid! En jij? Ik gebruik zelf het Genesis framework van StudioPress om thema’s te maken.